Son Gelişmelerden Haberdar Olun

Yemek Borusu Hastalıkları

Yemek borusu boyun ve mide arasında kalan ortalama 25 metrelik bir organdır. Bu organda ortaya çıkan kanser türü yemek borusu kanseri ya da özofagus kanseri şeklinde isimlendirilmektedir. Birey yaşamını derinden etkileyen ve çeşitli zorluklara yol açan bu kanser türüne yönelik erken teşhis oldukça değerlidir. Nedenleri farklılık gösteren özofagus kanserine yönelik tedaviye geç kalmadan başlamak hastanın yaşam mücadelesini kazanmasını sağlar.

Yemek Borusu Kanserinin Nedenleri

Yaşamsal fonksiyonlardan bir tanesi olan beslenmenin gerçekleşmesi adına önemli olan yemek borusunda meydana gelen kanserin farklı nedenlere bağlı olarak gelişmesi mümkündür. Özellikle de hücre tipine göre farklılık gösteren bu kanserde genel nedenleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

  • Alkol tüketmek
  • Sigara içmek
  • Sıcak içecekler çok sıcakken tüketmek
  • Yanmış gıdaları tüketmek

Yukarıdaki nedenler genellikle Yassı Hücreli ya da Skuamoz olarak bilinen yemek borusu kanseri türünün sebepleridir. Bir başka kanser çeşidi olan adenokarsinom yemek borusu kanserinin nedeni ise genel itibarıyla reflüdür. Reflü, toplumun önemli bir kısmında görülen rahatsızlıklardan bir tanesi olsa da reflünün sigara ve alkol gibi tetikleyicilerle birleşmesi Barrett Özofagus oluşumuna neden olur. Bu da yemek borusu kanserinin ortaya çıkmasında çok büyük bir nedendir.

Yemek borusu kanserinin bir kısmı et tüketiminin sınırlandırılması ve mangalda pişen gıdaların tercih edilmemesiyle önlenebilmektedir. Ancak genetik faktörlerden kaynaklı yemek borusu kanserlerini önlemek pek mümkün değildir.

Yemek Borusu Kanserinin Belirtileri

Yemek borusunda meydana gelen kanserin en ciddi belirtisi yutma ya da yutkunma esnasında karşı karşıya kalınan zorluktur. Ancak tümörün yemek borusunun %60 oranını kapatmadığı sürece yutkunmada problemler olması da söz konusu olmaz. Belirtilerin ortaya çıkışı bu kanser çeşidinde çok geç olduğundan hastaların sürekli kontrollerle riskleri azaltması gerekir. Özellikle yaşlılarda uyurken yastığa salya akması çok sık olmasa da karşılaşılan bir belirtidir.

Özofagus kanserinin evrelere göre farklı belirtiler göstermesi mümkündür. Hastaların genellikle kanama ve yutma zorlukları gibi ciddi durumlarda hekime başvurmaları erken teşhis ihtimalini ortadan kaldırmaktadır. Bu bağlamda teşhis sonrasında tedaviye hemen başlanması hayati önem taşımaktadır.

Yemek Borusu Kanseri Tedavisi

Kanser tedavisinde akla gelen ilk seçenek genellikle radyoterapi olsa da laparoskopik ve robotik cerrahi uygulamaları da son dönemde oldukça ilgi çekici sonuçlar alınmasını sağlar. Kemoterapiden daha etkin sonuç almak ve iyileşme süresini hızlandırmak adına tercih edilmesi gereken laparoskopik cerrahide hastanın günlük yaşamına adapte olması da daha kısa sürer.

Teknolojik bir tedavi yöntemi olarak bilinen laparoskopik uygulamalar iyileşme ihtimalini arttırırken müdahale edilen bölgenin daha iyi değerlendirilmesini de sağlar. 25 – 30 metrelik yemek borusunun hangi bölgesinde kanser meydana geldiği önemsenmeksizin laparoskopik tedaviye başvurulabilmektedir. Bu sayede elde edilen olumlu sonuçlarla hastanın sağlığına kavuşması mümkün olur.