Son Gelişmelerden Haberdar Olun

Rektum Kanseri

Rektum, kalın bağırsağın son 15 cmlik kısmına verilen isimdir. Dışkı tutma ve dışkılama görevini üstlenen rektumda ortaya çıkan kansere rektum kanseri adı verilmektedir. Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara nazaran daha fazla olan rektum kanserinin ülkemizde en çok görülen kanser çeşitlerinden bir tanesi olduğu kabul edilmektedir.

40 yaş sonrası bireylerde rektum kanserinin ortaya çıkması daha yüksek bir ihtimal olurken en sık görüldüğü yaş aralığı 70 ve sonrasıdır. Rektum kanseri teşhisi konmuş bireylerin %90’ı 50 yaşın üzerindedir.

Rektum Kanserinin Nedenleri

Kanser, insan yaşamını tehdit eden en riskli sağlık sorunlarından bir tanesi olurken kanser türlerine göre nedenler farklılaşmaktadır. Bu noktada rektum kanserinin de farklı sebeplerden dolayı meydana geldiği bilinmektedir. Rektum kanserine neden olan durumlar aşağıda sıralanmıştır.

Rektum kanseri, genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Ancak bu kanserin genetik faktörlerden kaynaklı görülme oranı %10’dur. Bu nedenle de rektum kanserinde en ciddi faktörün genetik durumlar olduğundan söz edilemez. Ancak ailesinde rektum kanseri tanısı konmuş bireylerin 40 yaşından itibaren kontroller yaptırması gerekir.

Kalın bağırsakta polip adı verilen oluşumların meydana gelmesi rektum kanseri ihtimalini %20’lere çıkarmaktadır. Bu nedenle de kalın bağırsağında polip saptanan bireylerin sürekli kontroller ile gözlem altında olması gerekir. 1 ile 3 yıllık periyotlarda gerçekleştirilecek olan kolonoskopi çerçevesinde kanserin ortaya çıkışı kontrol altına alınacaktır.

Rektum kanserinin önemli faktörlerinden biri de iltihabi bağırsak hastalıklarıdır. İltihabi bağırsak hastalıklarının kontrol altına alınmaması ve tedavi edilmemesi durumunda hastalığın rektum kanserine dönüşmesi muhtemeldir. Bu nedenle de tedavinin ihmal edilmemesi şarttır.

Tüm bu faktörlerin yanı sıra farklı nedenlere bağlı olarak da rektum kanseri şekillenebilir. Bu nedenle de sürekli kontroller ve belirtilerin dikkate alınması kansere yönelik en etkili önlemlerdir.

Rektum Kanserinin Belirtileri

Rektumda meydana gelen kanserin belirtileri hastadan hastaya farklı olabilmektedir. Bazı hastalarda hiçbir belirti olmazken bazı hastalarda bütün belirtiler görülür. Bu noktada rektum kanserinin belirtilerini şu şekilde sıralamak gerekir.

  • İshal ve Kabızlık
  • Makatta Kanama
  • Dışkılarken Zorlanma
  • Dışkıda Kanlanma
  • Dışkının Tam Boşalmaması
  • Dışkı Çapında İncelmeler
  • Karında Ağrı
  • Gaz Sancıları
  • Kilo Verme
  • Yorgunluk
  • Kalça Kemiğinde Ağrılar

Tüm bu belirtiler dikkate alınarak rektum kanserine yönelik tetikte olmak gerekir. Zira erken teşhis ve tedavi hayat kurtaracaktır.

Rektum Kanseri Tedavisi

Rektumda meydana gelen kanserin tedavisinde kemoterapi ve cerrahi müdahaleler söz konusudur. Hekim kontrolleri ve hastanın durumuna göre hangi uygulamaların gerçekleşeceğine karar kılınmaktadır. Cerrahi uygulamalarda iyileşmeyi destekleyen ve kemoterapi sürecini de sekteye uğratmayan laparoskopik cerrahi tercih edilmektedir. Teknolojik bir seçenek olması kadar hastanın iyileşmesini desteklemesi oldukça önemlidir.

Hastaların başarılı bir tedavi sürecini geride bırakması adına %90 oranında başarı yakalamak mümkündür. Bu nedenle de hekim tavsiyesiyle laparoskopik cerrahiden faydalanmak önemlidir.