Son Gelişmelerden Haberdar Olun

Mide Hastalıkları

Mide, Gastrointestinal sistemin bir parçası olarak insan yaşamında önemli roller üstlenirken sağlık sorunları noktasında da problemlerin sıklıkla çıktığı organlardan bir tanesidir. Besinlerin saklanması, parçalanması ve karıştırılması süreçlerinin gerçekleştirildiği midede bulunan asit tüm bu görevlerde etkin rol oynar. Midenin asit miktarındaki değişimlerin yanı sıra yapısal olarak ortaya çıkan bazı rahatsızlıklar mide hastalıklarının ortaya çıkışında etkilidir.

Mide rahatsızlıklarının ortaya çıkması neticesinde yaşam kalitesinin düşmesi ve hastaların tedavi ihtiyacı ortaya çıkar. Ancak rahatsızlığın türü farklı olduğundan öncelikle doğru teşhis ve sonrasında doğru tedaviye başvurulmalıdır. Bu noktada mide hastalıklarını tetikleyen genel nedenleri değerlendirmek gerekecektir.

Mide Hastalıklarının Ortaya Çıkışında Etkili Faktörler

Mide rahatsızlıklarında hastaların fiziksel anlamda zorluk yaşamasının yanı sıra yemek yeme gibi alışkanlıklarında da problemlerle karşılaştıklarından söz edilebilir. Bu nedenle de tetikleyici nedenlerin değerlendirilmesi sayesinde en ideal sonuçları dikkate almak muhtemel olacaktır.

Mide, yemeklerin depolandığı ve parçalandığı kısım olsa da hassasiyet bakımından oldukça dikkat edilmesi gereken bir organdır. Yanlış beslenme ya da içeceklerin aşırı tüketimi durumunda midede ortaya çıkacak sorunlar oldukça farklıdır. Bu nedenle de mideyi zorlayacak aşırılıklardan uzak durmak gerekir. Aşırı yemek, aşırı sıcak besinleri tüketmek, aşırı acı yiyecekler seçmek gibi durumlar mide hastalıklarının başlıca faktörleridir.

Yaygın Görülen Mide Hastalıkları Nelerdir?

Mide rahatsızlıkları farklı şekillerde ortaya çıkarken her rahatsızlığın insan yaşamına etkisi aynı olmaz. Bu nedenle de beslenme ve genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıkların hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir. Aşağıda en çok karşı karşıya kalınan mide rahatsızlıklarını incelemeniz mümkündür.

Mide Zarı İltihapları

Midenin iç kısmında bulunan zar, midenin sıvılara karşı korunmasını sağlar. Mideyi korumakla görevli zarda meydana gelen iltihaplanmalar sonrasında midede oluşan ağrı ve ağırlık ortaya çıkar. Mide zarı iltihaplanmaları ya da gastritin ağırlığına göre ilaç ya da cerrahi müdahale gerekmektedir. Cerrahi müdahalede kullanılan laparoskopik yöntem sayesinde daha etkin sonuçlar almak mümkündür.

Mide Ülseri

Beslenme alışkanlıkları başta olmak üzere stres ve huzursuzluk nedeniyle de ortaya çıkan mide ülseri, mide zarının bir kısmının zarar görmesi anlamına gelir. Midede zarar gören kısma temas eden besin maddelerinin etkisiyle ortaya çıkan ağrı ve acı hissinin tedavi edilerek giderilmesi mümkündür. Bu noktada hastanın baharatlı, acı ve ülseri azdıracak diğer besinlerden uzak durması gerekir.

Mide Kanseri

Mide kanseri diğer mide rahatsızlıklarına benzer belirtiler gösteren ancak çok daha ciddi bir rahatsızlıktır. Bu nedenle de erken teşhis ve tedavi en önemli faktörler arasındadır. Kanser oluşan bölgeye müdahalenin laparoskopik ve robotik cerrahi ile gerçekleştirilmesi sayesinde iyileşme sürecinin hızlanması sağlanır. Bu bağlamda uzman bir cerrah kontrolünde mide kanserinin tedavi edilmesi gerekir. Klasik tedavi yöntemlerinden farklı olarak laparoskopik ve robotik cerrahini daha hızlı ve etkin çözüm sağlaması hasta adına değerlidir.