Divertiküler Hastalık – Divertikülit
Divertikül, sindirim sistemi hastalıklarından bir tanesi olan divertiküler hastalık sonrasında sindirim sistemi organlarında oluşan küçük keselerdir. Genellikle kalın bağırsakta görülen ve 40 yaş sonrasında ortaya çıkan bu keseler nedeniyle çeşitli problemler oluşabilir. Divertikülitin oluşması adına bahse konu keselerde iltihaplanma ortaya çıkması gerekir.
Kalın bağırsakta görülen keselerin iltihaplanması hafif şekilde seyrettiğinde çok ciddi problemler ortaya çıkmazken ağır durumlarda yaşamın olumsuz etkilenmesi söz konusu olur. Bu nedenle de diğer bütün hastalıklarda olduğu gibi divertikülit için de erken teşhis hayli önemlidir.
Divertiküler Hastalığın Nedenleri
Kalın bağırsakta kese oluşumu sonrasında meydana gelen iltihaplanmanın neden ortaya çıktığına yönelik net bir faktörden bahsetmek pek de mümkün değildir. Ancak uzmanların üzerinde durduğu en ciddi faktör lif bakımından zengin olmayan besinlerin tercih edilmesidir. Kolon bölgesindeki zayıf alanların baskı altında kalması sonrasında oluşan divertiküllerin yırtılması sonrasında daha ciddi sorunlar ortaya çıkar.
Divertiküler hastalığın görülmesini tetikleyen risk faktörlerine bakıldığında yaşlanma, obezite, sigara tüketimi ve hareketsizlik en dikkat çeken detaylardır. Bunun yanı sıra lif bakımından fakir besinlerle yüksek miktarda hayvansal yağ tüketmek de divertiküler hastalığa neden olabilir.
Divertiküliti Önlemenin Yolları
Divertiküler hastalıkla alakalı etkin mücadele adına bireylerin bazı uygulamalara başvurması mümkündür. Bu sayede hem hastalığın görülmesi engellenir hem de daha konforlu bir yaşam mümkün olur.
Kalın bağırsakta oluşan divertiküllere karşı ilk ve en önemli önlem egzersizdir. Düzenli egzersizlerle kolon kısmındaki basıncın azaltılması muhtemeldir. Hastalığa neden olan lifsiz yiyecek tüketiminden vazgeçmek ve lifli besinlere yönelmek de önemlidir. Sıvı tüketimini olması gereken seviyeye çıkaran ve sigaradan uzak duran bireyler için divertiküler hastalık görülme ihtimali düşük olacaktır.
Divertiküler Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
Kalın bağırsakta oluşan keselerdeki iltihaplarla alakalı ciddi belirtiler ortaya çıkması muhtemeldir. Bu nedenle de bireylerin bu konuya hassasiyetle yaklaşmaları gerekir. Aşağıda divertiküler hastalıklarla alakalı bazı belirtiler sıralanmıştır.
- Mide Bulantıları
- Kusma
- Yüksek Ateş
- Karında Hassasiyet
- Kabızlık
- İshal
Bağırsak rahatsızlıklarında genel belirtiler böyle olsa da hastanın bir hekime başvurması sonrasında yapılacak muayene ile net teşhis konulabilir. Çeşitli taramalar yapıldıktan sonra divertiküler hastalığa karşı tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır.
Divertikülitin Tedavisi
Kalın bağırsakta kese iltihaplanmaları olarak bilinen divertikülite karşı ilaç ve cerrahi müdahalelerle tedavi geliştirmek mümkündür. Hastalığın çok ilerlemediği bireylerde ilaç ve beslenmede düzenlemelerle hastalığın giderilmesi mümkün olur. Ancak hastalığın ilerlediği kimseler için cerrahi uygulamalara başvurmak gerekecektir.
Cerrahi uygulamalar konusunda en özel yöntemler laparoskopik cerrahi kapsamında gerçekleşir. Teknolojiden maksimum fayda sağlayarak hastalığın giderilmesi söz konusudur. Hekimin nihai kararına göre başvurulacak olan laparoskopik cerrahi iyileşme sürecini hızlandırması ve riskleri azaltması sayesinde değerlidir. Divertikülit de laparoskopik cerrahi ile tedavi edilebildiğinden hekiminizle görüşerek laparoskopik cerrahi avantajıyla sorununuzun üstesinden gelebilirsiniz.